Ciekawa jestem czy też znasz to uczucie „nie jestem głodna, ale coś bym zjadła” ? Ja chyba aż za dobrze 😉 I właśnie w takich sytuacjach moim jedynym ratunkiem jest zupa. A jak to przy weekendzie bywa – diabeł kusi jeszcze mocniej 😉 Dlatego dziś przynoszę Ci przepis na zupę, którą w ostatnim czasie zajadamy się z mężem. Przez niektórych nazywana zupą królów, przez nas zwyczajnie zupą z gruszki i pietruszki. 

Składniki:

  • ok 600 g korzenia pietruszki,
  • 2-3 dojrzałe gruszki,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie łyżka cukru.

zupa-z-gruszki-i-pietruszki-z-cynamonem4

Przygotowanie:

Obrany i umyty korzeń pietruszki kroję w kostkę 1-2 cm i smażę przez ok 5 minut na łyżce masła i oliwy lub po prostu do miękkości, delikatnie solę. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne i dodaję do pietruszki. Podsmażam chwilę i dodaję cynamon. Smażę przez kolejne 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając, a następnie wlewam bulion warzywny. Zagotowuję. Wlewam mleko i znów zagotowuję. Całość blenduję na maksymalnych obrotach i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeżeli tak jak ja lubisz jeszcze bardziej na słodko dodaj cukru 😉 

W kolejnych dniach jeżeli zupa jest zbyt gęsta rozrzedzam ją mlekiem  – ot i cały pyszny sekret 😉 

zupa-z-gruszki-i-pietruszki-z-cynamonem10

zupa-z-gruszki-i-pietruszki-z-cynamonem12

zupa-z-gruszki-i-pietruszki-z-cynamonem8

zupa-z-gruszki-i-pietruszki-z-cynamonem7

Wyśmienicie smakuje jeszcze dodatkowo skropiona oliwą z oliwek i posypana tartym serem Grana Padano (czyt. grama podano 😉 ).

 

Buźka :*