Popatrzyłam na wpisy według kategorii i się przeraziłam. Tylko jeden o gotowaniu! A przecież u nas w domu gotuje się domowe posiłki. Dzisiejszy ciężko posiłkiem nazwać, deserem już lepiej 😉

Składniki na 8 pucharków:

  • podłużne biszkopty do tiramisu,
  • serek mascarpone 500 g,
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej,
  • kawa rozpuszczalna (ilość zależna od tego jaką moc lubicie),
  • 5 pełnych łyżek cukru pudru,
  • likier amaretto (według uznania),
  • kakao do dekoracji.

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczamy z wodą i dodajemy likier. Pozostawiamy do ostudzenia. Do żółtek dodajemy 3 łyżki cukru i miksujemy na małych obrotach 15 minut – nie krócej! 12 minut i masa wyjdzie za rzadka (sprawdzone 😉 ). Dodajemy mascarpone i krótko miksujemy na niskich obrotach (tylko do połączenia się składników w jednolitą masę). Następnie ubijamy białka (z odrobiną soli) na sztywną pianę, stopniowo podczas ubijania dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru. Pianę dodajemy do naszej masy z mascarpone i mieszamy delikatnie łyżką.

Każdy biszkopt moczymy przez sekundę w kawie i układamy na dnie pucharka. Następnie wykładamy połowę masy, układamy biszkopty i resztę masy.

tiramisu gotowanie1

Wierzch dekorujemy kakao przepuszczonym przez sitko.

tiramisu gotowanie2

Deser powinien odstać w lodówce minimum 5 godzin przed podaniem. Oczywiście możemy zjeść go już po godzinie, ale biszkopty nie będą jeszcze idealnie miękkie.

Oboje z mężem uwielbiamy ten deser również w wersji czerwcowej  np. zamiast jednej warstwy biszkoptów układamy umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki. Jeżeli zapomnimy możemy nadrobić układając owoce na wierzchu.

Budową budową, ale za tę siłę woli to chyba jakaś nagroda nam się należy? 😉