Pamiętasz jak w ostatnim kulinarnym wpisie na domowe pesto bazyliowe pisałam, że serniki ostatnio piekę taśmowo? To wszystko jest zasługą blogu www.mojewypieki.com

Z okazji niedawnych imienin mojej Babci szukałam przepisu na sernik dosyć prosty w przygotowaniu i efektowny. Wyglądać przecież musi, w końcu to imieniny, nie byle co 😉 

Mąż zamęczany kolejnymi z mojej strony pytaniami „a jak myślisz ten będzie dobry?” lub „a może przygotuję po prostu ten, tego jeszcze nie piekłam?!” krótko skwitował, żebym zrobiła ciasto z przepisu, który dobrze znam. Ale wiesz co? Lubię z ciastami eksperymentować i naprawdę jeżeli przepis jest dobry, a piekarnik sprawny to nie ma prawa się nie udać.  Z wieloma przepisami zwyczajnie ryzykuję i nie mam czego żałować, no…może poza ostatnią przygodą z sernikiem jednej blogerki. Mąż nawet żartował, że jeżeli chcę aby każdy w rodzinie o moim cieście mówił to powinnam absolutnie go powtórzyć 😉

Ale dziś chcę Ci napisać o serniku którym ostatnio się zajadamy  i który mój brat okrzyknął najlepszym na świecie! Kto wie, może Tobie posmakuje równie mocno? W sekrecie napiszę, że ten słono-słodki sernik zajął jedno z trzech pierwszych miejsc wśród moich ulubionych ciast, do tego stopnia że musiałam go powtórzyć. Ale ciiii!!! oficjalna wersja to taka, że twaróg mi został 🙂

sernik-z-maslem-orzechowym-ala-reese's-moje-wypieki5

Składniki:

spód:

  • 150 g ciasteczek typu digestive z czekoladą lub bez,
  • 80 g rozpuszczonego masła.

masa sernikowa:

  • 500 g twarogu (zwykle używam z Piątnicy),
  • 250 ml słodkiej śmietany 30%,
  • 3 duże jaja,
  • pół aromatu waniliowego do wypieków,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej.

masa orzechowa:

  • 250 g masła orzechowego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 60 g cukru pudru,
  • 150 ml słodkiej śmietany 30%, koniecznie schłodzonej.

polewa czekoladowa:

  • 70 g słodkiej śmietany 30%,
  • 35 g czekolady gorzkiej,
  • 35 g czekolady mlecznej.

sernik-z-maslem-orzechowym-ala-reese's-moje-wypieki3

Przygotowanie:

Domyślam się, że od powyższej listy składników składających się na każdą z warstw wymownie przewracasz oczami 😉 Bez obaw! Ten sernik jest naprawdę prosty w przygotowaniu i nie tak pracochłonny jak mogłoby się wydawać.

  1. Piekarnik nagrzej do 175 stopni góra dół.
  2. Spód tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i zamknij obręcz.
  3. Ciastka dokładnie pokrusz i w między czasie na wolnym ogniu roztop masło roślinne. Dodaj do ciastek i dokładnie wymieszaj do uzyskania tzw. mokrego piasku.
  4. Wysyp do tortownicy, dokładnie uklep i zapiecz około 12 minut w piekarniku.
  5. W między czasie przygotuj masę serową, czyli wrzuć wszystko do miksera i wymieszaj do połączenia się składników. Uwaga wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej – dzięki temu sernik podczas pieczenia nie popęka.
  6. Zagotuj 1,5 l wody, przygotuj naczynie większe niż tortownica – u mnie blacha dołączona do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni. 
  7. Tortownicę owiń szczelnie srebrną folią (2 warstwy) i postaw na blasze. Na lekko przestudzony spód wylej masę serową i piecz ok. 45 minut, ja za każdym razem musiałam trochę dłużej ok. 55 minut lub po prostu do suchego patyczka. Na blachę wylewasz oczywiście cały wcześniej zagotowany wrzątek, prawidłowo jest gdy woda sięga mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Ciasto piecze się wtedy równomiernie i wychodzi proste jak blat!
  8. Przygotuj masę orzechową. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki oprócz śmietany. Tę ubij na sztywno w osobnym naczyniu, dodaj do reszty delikatnie mieszając szpatułką. Wyłóż na przestudzony sernik i wstaw do lodówki.
  9. W niewielkim rondelku przygotuj polewę czekoladową tj. szybko zagotuj śmietankę i dodaj połamane kostki czekolady. Odstaw na dwie minuty i równomiernie wymieszaj. 
  10. Wylej na wierzch masy orzechowej i porządnie schłodź, minimum 24 godziny w lodówce.

sernik-z-maslem-orzechowym-ala-reese's-moje-wypieki4

sernik-z-maslem-orzechowym-ala-reese's-moje-wypieki7

 

To jak spróbujesz swoich sił? Nie uwierzę jeżeli za chwilę mi napiszesz, że nie potrafisz piec ciast. Skoro ja potrafię to nie może być to chyba aż takie trudne? 😉