Jesteście fanami sernika? Ja nie byłam! Ten rodzaj ciasta kojarzył mi się zawsze z tym pieczonym w prodiżu przez starsze pokolenie i powodował nie lada konsternację, kiedy przy okazji rodzinnego spotkania nie chciałam go spróbować, a Ciocia tak ochoczo zachęcała:
„No zjedz, no spróbuj. A może teraz?”
Nie rozumiałam jak sernikiem można się zajadać, jak to w ogóle można lubić? Postanowiłam znaleźć przepis, który w 100% trafi w moje kubki smakowe. Piekarnik w naszej kawalerce pamięta wiele różnych serników, większość lądowała w koszu, niektóre były nawet zjadliwe, w końcu spróbowałam przepisu z Kwestii Smaku (nie jednego). Bingo!
Dziś przedstawiam moje najnowsze sernikowe odkrycie, idealne na lato i dla fanów bazylii. Brzmi dziwnie? Smakuje pysznie!
Składniki:
Spód:
- opakowanie kruchych ciastek np. deserowych z cukrem,
- 2 łyżki masła.
Masa sernikowa:
- 500 g twarogu na sernik np. z Piątnicy,
- 500 g serka mascarpone,
- 1 i 1/4 szklanki cukru,
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 g śmietany kremówki 30%,
- doniczka bazylii,
- 5 jajek.
Wierzch:
- 300 g gęstej śmietany 12% lub 18%,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- otarta skórka z jednej cytryny.
Wszystkie składniki powinny zostać wyjęte wcześniej z lodówki, sernik podczas pieczenia na pewno nie popęka.
Przygotowanie:
Roztapiamy masło na małym ogniu i dodajemy do pokruszonych ciastek (tłuczek do mięsa sprawdzi się idealnie), mieszamy.
Dno tortownicy tortownicy o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciastka wymieszane z masłem. Uklepujemy równo na całości np. opakowaniem kakao rozpuszczalnego i wstawiamy do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni góra dół bez termoobiegu.
Do misy miksera wykładamy twaróg i łączymy z serkiem mascarpone, następnie dodajemy cukier, mąkę i mieszamy do połączenia.
W kielichu blendera miksujemy śmietanę kremówkę z listkami bazylii na gładko i łączymy z masą serową. Kolejno dodajemy jajka i miksujemy do czasu połączenia się składników.
Masę wylewamy na spód tortownicy i pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni i pieczemy jeszcze 80 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia przygotowujemy wierzch sernika. Wysuwamy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy na jego powierzchni śmietanę wymieszaną z cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Pieczemy jeszcze 15 min. Piekarnik uchylamy stopniowo. Po całkowitym wystudzeniu obkrajamy nożem przy krawędzi i zdejmujemy obręcz. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
P.S. Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku, zmodyfikowałam go pod względem ilości bazylii i cukru w masie twarogowej (w oryginale ciasto jest bardzo słodkie, w mojej wersji słodkie).
Ciasto idealne na lato, świetnie orzeźwia i doskonale komponuje się z cytrynowym wierzchem. Odważycie się spróbować?