Jesteście fanami sernika? Ja nie byłam! Ten rodzaj ciasta kojarzył mi się zawsze z tym pieczonym w prodiżu przez starsze pokolenie i powodował nie lada konsternację, kiedy przy okazji rodzinnego spotkania nie chciałam go spróbować, a Ciocia tak ochoczo zachęcała:

„No zjedz, no spróbuj. A może teraz?”

Nie rozumiałam jak sernikiem można się zajadać, jak to w ogóle można lubić? Postanowiłam znaleźć przepis, który w 100% trafi w moje kubki smakowe. Piekarnik w naszej kawalerce pamięta wiele różnych serników, większość lądowała w koszu, niektóre były nawet zjadliwe, w końcu spróbowałam przepisu z Kwestii Smaku (nie jednego). Bingo!

Dziś przedstawiam moje najnowsze sernikowe odkrycie, idealne na lato i dla fanów bazylii. Brzmi dziwnie? Smakuje pysznie!

Składniki:

Spód:

  • opakowanie kruchych ciastek np. deserowych z cukrem,
  • 2 łyżki masła.

Masa sernikowa:

  • 500 g twarogu na sernik np. z Piątnicy,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 1 i 1/4 szklanki cukru,
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g śmietany kremówki 30%,
  • doniczka bazylii,
  • 5 jajek.

Wierzch:

  • 300 g gęstej śmietany 12% lub 18%,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • otarta skórka z jednej cytryny.

Wszystkie składniki powinny zostać wyjęte wcześniej z lodówki, sernik podczas pieczenia na pewno nie popęka.

Przygotowanie:

Roztapiamy masło na małym ogniu i dodajemy do pokruszonych ciastek (tłuczek do mięsa sprawdzi się idealnie), mieszamy. 

Dno tortownicy tortownicy o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciastka wymieszane z masłem. Uklepujemy równo na całości np. opakowaniem kakao rozpuszczalnego i wstawiamy do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni góra dół bez termoobiegu.

Do misy miksera wykładamy twaróg i łączymy z serkiem mascarpone, następnie dodajemy cukier, mąkę i mieszamy do połączenia.

W kielichu blendera miksujemy śmietanę kremówkę z listkami bazylii na gładko i łączymy z masą serową. Kolejno dodajemy jajka i miksujemy do czasu połączenia się składników.

Masę wylewamy na spód tortownicy i pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni i pieczemy jeszcze 80 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia przygotowujemy wierzch sernika. Wysuwamy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy na jego powierzchni śmietanę wymieszaną z cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Pieczemy jeszcze 15 min. Piekarnik uchylamy stopniowo. Po całkowitym wystudzeniu obkrajamy nożem przy krawędzi i zdejmujemy obręcz. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

sernik-bazyliowy-cheesecake-kwestia-smaku1

 

P.S. Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku, zmodyfikowałam go pod względem ilości bazylii i cukru w masie twarogowej (w oryginale ciasto jest bardzo słodkie, w mojej wersji słodkie).

 

Ciasto idealne na lato, świetnie orzeźwia i doskonale komponuje się z cytrynowym wierzchem. Odważycie się spróbować?