Dziś mam dla was tradycyjne słodkości, na pewno żaden z gości się nie pogniewa jeżeli trafią na Wielkanocny stół. Rzecz jasna możemy je przygotowywać również na co dzień.

Babka makowa

Składniki:

  •  1 szklanka maku niezmielonego,
  •  2 szklanki cukru,
  •  1 szklanka mąki,
  •  1 mały proszek do pieczenia,
  •  125 g masła,
  •  1 szklanka białek około 7,
  •  1 szklanka posiekanych orzechów włoskich i migdałów.

Przygotowanie:

Masło rozpuścić ze szklanką cukru, dodać mak, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać mikserem. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę i dodać do zmiksowanej masy, powoli mieszać łyżką, na końcu dodać bakalie. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać kaszą manną.

przepis-na-domowa-babke-makowa

Piec około 50 min w temp 180 stopni, sprawdzić patyczkiem czy jest wypieczone. Zostawić do ostygnięcia. Jeżeli babka z własnej woli nie będzie chciała opuścić formy polecam stuknąć w nią kilka razy np. tłuczkiem 😉

przepis-na-domowa-babke-makowa-po-upieczeniu

przepis-na-domowa-babke-makowa-wyjeta-z-formy

P.S. Alicja bardzo dziękuję za przepis – jest idealny i dziecinnie prosty 😉 :*

Domowe faworki

Faworki to mój debiut, znam je z dzieciństwa, ale pamiętając ile musiałam się nasłuchać od Babci prosząc o nie, zawsze uważałam, że są strasznie pracochłonne. Wcale nie! Motywacja była silna, ponieważ z babki zostały mi żółtka, a wyrzucić było mi szkoda.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany gęstej 18%,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • cukier puder do podania.

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z podanych składników, podsypujemy mąką do czasu aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Tłuczkiem przez kilka minut obijamy ciasto składając je co jakiś czas na pół. Na lekko podsypanym mąką blacie wałkujemy ciasto najcieniej jak potrafimy, następnie kroimy je w paski i zawijamy.

przepis-na-domowe-faworki

Na bardzo mocno rozgrzany olej wrzucamy nasze faworki, obracamy na drugą stronę i prawie natychmiast wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Przy podwójnej porcji polecam przykrycie ich zwilżoną szmatką, nie będą wysychać i wypiją mniej tłuszczu.

przepis-na-domowe-pyszne-faworki-z-cukrem-pudrem

Smacznego!