Nasza kuchnia dziś dla wszystkich serwuje bezę, jeżeli nie wiesz jak zrobić ją samodzielnie w domu, poniżej zamieszczam sprawdzony przepis. Czym właściwie jest beza? To słodkie ciasto (nawet bardzo!) z białek kurzych jaj i cukru pieczone w niskiej temperaturze. Podawane z dodatkami lub bez, my lubimy na bogato, czyli ze wszystkim 🙂
Składniki:
Beza:
- 150 ml białek (3 białka jajek w rozmiarze L lub 4 w rozmiarze M),
- ok. 200 g drobnego cukru kryształ,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki octu winnego.
Krem:
- 100 ml śmietanki kremówki 30% schłodzonej,
- 100 g serka mascarpone zimnego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- + na wierzch konfitura np. z czarnej porzeczki 🙂
Przygotowanie:
Starannie oddzielić białka od żółtek i umieścić w suchej, czystej misce. Nagrzać piekarnik do 150 stopni, ogrzewanie góra dół bez termoobiegu.
Białka ubijać mikserem, aż powstanie lejąca piana, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając do czasu powstania gęstej i błyszczącej piany.
Na koniec dodać mąkę i ocet i zmiksować do połączenia składników
Pianę wyłożyć na odrysowane koło o średnicy 18-20 cm na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Boki bezy dodatkowo wykończyć kilkoma muśnięciami silikonowej szpachelki (z dołu na górę). Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 stopni i piec przez 80 minut. Wyłączyć piekarnik i ostudzić bezę bez jego otwierania (najwcześniej po 3 godzinach).
Wszystkie składniki na krem umieścić w misie i zmiksować ok 2 minut na gęsty krem, nałożyć przed samym podaniem i udekorować ulubioną konfiturą.
Przywdziewam białą rękawiczkę, paluszek przy filiżance z herbatą odchylam na bok i życzę Wam smacznego! 🙂