Mokate cappuccino to ciasto, obok którego nie można przejść obojętnie. Ujmując to najprościej to takie naprawdę duże tiramisu, człowiek po jednym kawałku ma ochotę wziąć jeszcze i jeszcze i … jeszcze 😉 To jest naprawdę tucząca strona mocy, ale gwarantuję – WARTO !

Przepis akuratny do blachy o wymiarze 40 x 29 cm.

Składniki na masę:

  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 serki waniliowe,
  • 1 masło roślinne 250 g,
  • 2,5 czubatej łyżeczki żelatyny,
  • 2 szklanki mleka w proszku.

Składniki na …. biszkopty?

  • ok. 4 opakowań biszkoptów do tiramisu 200 g,
  • kawa rozpuszczalna – na oko 😉 
  • 1-2 łyżki likieru migdałowego.

Opcjonalnie przyda się kakao oraz truskawki.

Przygotowanie czyli jakby to powiedział mój mąż jedziesz matka!

Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier delikatnie mieszając. 

Cukier, żółtka i jajko ubijamy mikserem na parze ok 10 minut – w praktyce może być trochę krócej – masa powinna zrobić się puszysta i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy serki waniliowe oraz masło i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mleko w proszku i również miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i dopiero po wystudzeniu w stanie płynnym dodajemy do masy i miksujemy. 

Biszkopty zanurzamy na pół sekundy w kawie i układamy równo jeden przy drugim w blasze.

mokate-cappuccino-ciasto-homemadecake-idealne-na-imprezy2

Następnie 1/2 masy, bo na rzeźbę przyjdzie jeszcze czas 😉

mokate-cappuccino-ciasto-homemadecake-idealne-na-imprezy3

Znowu biszkopty, jeden przy drugim. I teraz wybór należy do Ciebie! Albo wykładasz resztę masy i na to lecisz z kolejną i ostatnią warstwą biszkoptów, albo dodatkowo górną (trzecią) warstwę biszkoptów smarujesz cienko odrobiną masy kremowej, dekorujesz owocami i posypujesz kakao. 

mokate-cappuccino-ciasto-homemadecake-idealne-na-imprezy4

Wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny. 

A na koniec bierzcie i delektujcie się tym wszyscy !