Mokate cappuccino to ciasto, obok którego nie można przejść obojętnie. Ujmując to najprościej to takie naprawdę duże tiramisu, człowiek po jednym kawałku ma ochotę wziąć jeszcze i jeszcze i … jeszcze 😉 To jest naprawdę tucząca strona mocy, ale gwarantuję – WARTO !
Przepis akuratny do blachy o wymiarze 40 x 29 cm.
Składniki na masę:
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 serki waniliowe,
- 1 masło roślinne 250 g,
- 2,5 czubatej łyżeczki żelatyny,
- 2 szklanki mleka w proszku.
Składniki na …. biszkopty?
- ok. 4 opakowań biszkoptów do tiramisu 200 g,
- kawa rozpuszczalna – na oko 😉
- 1-2 łyżki likieru migdałowego.
Opcjonalnie przyda się kakao oraz truskawki.
Przygotowanie czyli jakby to powiedział mój mąż jedziesz matka!
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier delikatnie mieszając.
Cukier, żółtka i jajko ubijamy mikserem na parze ok 10 minut – w praktyce może być trochę krócej – masa powinna zrobić się puszysta i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy serki waniliowe oraz masło i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mleko w proszku i również miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i dopiero po wystudzeniu w stanie płynnym dodajemy do masy i miksujemy.
Biszkopty zanurzamy na pół sekundy w kawie i układamy równo jeden przy drugim w blasze.
Następnie 1/2 masy, bo na rzeźbę przyjdzie jeszcze czas 😉
Znowu biszkopty, jeden przy drugim. I teraz wybór należy do Ciebie! Albo wykładasz resztę masy i na to lecisz z kolejną i ostatnią warstwą biszkoptów, albo dodatkowo górną (trzecią) warstwę biszkoptów smarujesz cienko odrobiną masy kremowej, dekorujesz owocami i posypujesz kakao.
Wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny.
A na koniec bierzcie i delektujcie się tym wszyscy !